Dino Bucati

Tatarska pustinja

„Čudesna i opčinjavajuća knjiga, ekscentrični klasik.“ Dž. M. Kuci
„Postoje imena koja buduće generacije neće dopustiti da se zaborave. Jedno od njih je zasigurno — Dino Bucati.“ Borhes
Vreme je jednako prolazilo u svom nepomičnom ritmu, isto za sve ljude, ni sporije za one koji su srećni, ni brže za nesrećne.

Posle turobnih godina provedenih na Vojnoj akademiji, poručnik Drogo konačno kreće na svoj prvi zadatak, u mračnu i tihu Tvrđavu Bastijani. Iza zidina tvrđave leži kamenje i suva zemlja: Tatarska pustinja. Koja je svrha ovog vojnog garnizona na mrtvoj granici? Hoće li Tatari ikada krenuti u napad na tvrđavu? S vremenom Drogo se miri s beskrajnim, zaludnim i mučnim iščekivanjem. Ali ništa se ne događa, nada slabi, na horizontu ničeg novog. Iz dana u dan, koji su svi nalik jednan drugom, Drogo postepeno shvata strašnu istinu o Tvrđavi Bastijani…
Napisana 1938, kada je svet iščekivao rat, Tatarska pustinja je provokativna i zastrašujuća pripovest o nadi, čežnji i katkad užasnim posledicama naših snova i želja.
„Predivan roman koji blista poput fatamorgane stavljajući u oštar fokus uspon i pad naših ambicija i nemilosrdnu eroziju vremena. To je priča o Đovaniju Drogu — ipak, koliko nas će se prepoznati u njemu!“ Jan Martel
Tatarska pustinja je bez sumnje remek-delo, uzvišena knjiga, a Bucati majstor pisane reči.“ Sunday Times
239 halaman cetak
Penerbit
Laguna

Kesan

  Antonije Ranđelovićmembagikan kesantahun lalu
  👍Layak dibaca
  💡Banyak pelajaran
  🎯Bermanfaat

  Knjiga koja vas tera da razmišljate o prolaznosti života, a samim tim i o vama bitnim stvarima koje ste oduvek želeli da ostvarite.

  b5039057886membagikan kesan6 bulan yang lalu
  👍Layak dibaca
  💞Romantis

  Aleksandar M.membagikan kesan7 bulan yang lalu
  💡Banyak pelajaran
  🎯Bermanfaat
  🚀Sangat menarik

Kutipan

  Sandra Radovanovićmembuat kutipantahun lalu
  I da je imao pred sobom mladost dugu stotine i stotine godina, poput bogova, i to bi bilo ništa. A on je imao na raspolaganju samo jedan običan i normalan život, jednu malu ljudsku mladost, gorki dar, koji se dao prebrojati prstima dve ruke, i koji će se rasplinuti i pre no što ga upozna.
  Vanja Nikolčićmembuat kutipan2 bulan yang lalu
  Izgledalo je kao juče, da, ali vreme je jednako prolazilo u svom nepomičnom ritmu, isto za sve ljude, ni sporije za one koji su srećni, ni brže za nesrećne.
  Milicamembuat kutipantahun lalu
  Zapravo je majka insistirala na tom razgovoru; govorila je, ako se ne nametneš, svi će te zaboraviti, niko se neće spontano baviti njime,

Di rak buku

  Laguna
  Laguna
  • 948
  • 4K
  nefertiti0412
  Nase
  • 200
  • 21
  ZokaT
  Moje knjige
  • 129
  • 20
  b5641456154
  Fikcija
  • 289
  • 16
fb2epub
Seret dan letakkan file Anda (maksimal 5 sekaligus)