bookmate game
Matthew Walker

Derfor sover vi

«Forskere har opdaget en revolutionerende ny behandling, som giver dig et længere liv. Den forbedrer din hukommelse, gør dig mere attraktiv. Den holder dig slank og dæmper din spisetrang. Den beskytter dig mod cancer og demens. Den gør dig mere modstandsdygtig over for forkølelse og influenza. Den nedsætter din risiko for hjerteanfald, for ikke at tale om diabetes. Du vil sågar føle dig gladere, mindre nedtrykt og mindre angst. Interesseret?» (citat fra bogen)

Indtil for ganske nylig havde videnskaben ingen svar på spørgsmålet om, hvorfor vi sover, hvad søvnen betyder for os, eller hvorfor det er så fatalt for vores helbred ikke at få søvn. Men en eksplosion af videnskabelige opdagelser i de sidste 20 år har kastet nyt lys over dette fundamentale fænomen i vores liv. Matthew Walker, førende neurolog og søvnekspert, giver os en ny forståelse af den vitale betydning, søvn og drømme har.
515 halaman cetak
Publikasi asli
2019
Tahun publikasi
2019
Penerjemah
Lotte Jansen
Sudahkah Anda membacanya? Bagaimanakah menurut Anda?
👍👎

Kesan

 • Danielmembagikan kesan5 tahun yang lalu
  👍Layak dibaca
  🔮Kearifan Tersembunyi
  💡Banyak pelajaran

 • bcarlsenmembagikan kesan5 tahun yang lalu
  👍Layak dibaca
  🚀Sangat menarik

Kutipan

 • Peter Bertel Ottesenmembuat kutipan2 tahun yang lalu
  Var de søvnforstyrrelser mine patienter oplevede, faktisk en medvirkende faktor i den sygdom de led af, og måske endda årsag til nogle af dens forfærdelige symptomer, såsom hukommelsestab, aggressivitet, hallucinationer, vrangforestillinger?
 • Peter Bertel Ottesenmembuat kutipan2 tahun yang lalu
  Først i nattens hav af sovende hjernebølger udsendte optagelserne et klart signal om mine patienters sørgelige sygdomshistorie. Denne opdagelse viste at søvn muligvis ville kunne bruges som en ny tidlig diagnostisk lakmustest der kunne hjælpe med at forstå hvilken type demens en person ville udvikle.
 • Stine Marie Sørensenmembuat kutipan3 tahun yang lalu
  Man ser en sørgelig og ekstrem konsekvens af dette hos alkoholikere der, når de drikker, stort set ikke viser tegn på at have nogen REM-søvn. Lange perioder uden drømmesøvn fører til en forfærdelig ophobning, og efterslæb, af indre pres for at få REM-søvn. Så voldsomt at det faktisk medfører en skræmmende følgetilstand hos disse mennesker: aggressive drømme der forfølger dem mens de er vågne. Det opbyggede REM-søvnpres bryder brutalt ind i den vågne bevidsthed og fører til hallucinationer, vrangforestillinger og stærk desorientering. Den faglige term for denne forfærdelige psykotiske tilstand er »delirium tremens«.
  *

  Kommer alkoholmisbrugeren med i et rehabiliteringsprogram og holder sig fra alkohol, vil hjernen begynde at svælge i REM-søvn, indtage den i uhæmmede mængder i et desperat forsøg på at indhente det den i så lang tid har måttet undvære – en effekt der kaldes REM-søvn rebound. Vi ser nøjagtig den samme effekt som følge af ekstremt REM-søvnpres hos personer der har forsøgt at slå verdensrekorden i ikke at sove (før man satte en stopper for denne livstruende bedrift).

Di rak buku

fb2epub
Seret dan letakkan file Anda (maksimal 5 sekaligus)