«Han havde ondt af hende, han læste i hendes øjne, han mærkede, når han lagde sin kind ind mod hendes bryst, hendes hjertes stærke banken, og han hyllede hende ind i sin kærligheds godhed og fik hende tryg igen.
For krigen måtte jo dog høre op. Eller der måtte sættes en stopper for disse mord på neutrale søfolk. Der måtte ske noget — himlen eller menneskene måtte engang standse dette moderne sørøveri, tusindfold gange værre og mere barbarisk end oldtidens.»
Ruth frygter for sin unge ægtemands liv, for hun ved, at det blot er et spørgsmål om tid, før han skal udstationeres igen. Én frygt dominerer mere end nogen anden: At han skal sendes ned i undervandsbådene og ende sine dage som endnu et offer for den meningsløse og uhyggelige krig under havet.
«Hvorfor -? Fortælling fra Undervandsbådskrigen» er en rørende fortælling fra slutningen af første verdenskrig, hvor millioner af unge mænd allerede havde mistet livet, og krigens meningsløshed stod mere og mere klart. Den udkom første gang i 1918.
Olga Eggers (1875–1945) var dansk journalist og forfatter. Hun var en markant skikkelse i sin samtid som fremtrædende socialdemokrat og kvindesagsforkæmper. Eggers var optaget af kvinders seksuelle frigørelse og retten til prævention og abort, og hun udfoldede disse emner i flere af sine romaner.
I 1933 meldte Eggers sig imidlertid ind i det danske nazistparti og blev i 1945 arresteret af modstandsbevægelsen og døde samme år i Vestre Fængsel. Olga Eggers står tilbage som en kompleks og sammensat skikkelse i dansk kultur— og litteraturhistorie.