Sinan Canan

Değişen Beynim

Beri tahu saya ketika buku ditambahkan
Untuk membaca buku ini unggah file EPUB atau FB2 ke Bookmate. Bagaimana cara mengunggah buku?
Bu kitap bizzat sizinle, bizimle ilgili…

Anne karnından yaşamımızın sonuna kadar tüm yaşamımızı yönetmek gibi çetin bir işle mükellef o muhteşem et parçasının, yani beyninizin başrolü oynadığı bir macerayı yaşıyoruz hep birlikte.

Bu maceranın adı ise “hayat”…

Bir sinirbilimci olarak, beyin hakkında herkesin bilmesi gerektiğini düşündüğüm işe yarar bilgileri, kendi hayatıma geri dönüp baktığımda gördüklerimle birlikte, meraklısıyla paylaşmak en büyük keyfim. Yüzlerce kez anlatmama rağmen, öğrenmeye ve anlatmaya doyamadığım bu muhteşem meseleyi, bu kez de sayfaların ve kelimelerin izin verdiği ölçüde burada sizlerle paylaşmak niyetindeyim.

[n]Beyin’in bu ilk beyin kitabında inanıyorum ki bizzat kendinizi okuyacak ve bilimsel bilgiden yaşama sevincine açılan nice kapıları keşfetmenin keyfini hissedeceksiniz.

Fakat unutmayın; hiçbir insanoğlu, beyniniz kadar muhteşem bir kitap yazamayacak. Bu sayfalarla birlikte aslında bizzat onu okumaya, onu anlamaya çalışıyoruz…

Türkiye’nin en popüler, en eğlenceli bilim insanlarından biri olan Sinan Canan; gündelik hayatın fazlasıyla içinden olan Değişen Be(y)nim’le, beyine dair aklınıza gelebilecek birçok soruyu sinirbilimlerinin ışığında kolay okunup anlaşılacak bir şekilde ele alıyor ve beyni daha verimli kullanmanın yollarını gösterirken insan hayatına dair tecrübeyle sabit temel düsturlarını da okurlarıyla paylaşıyor.
Buku ini saat ini tidak tersedia
392 halaman cetak
Tahun publikasi
2015
Sudahkah Anda membacanya? Bagaimanakah menurut Anda?
👍👎

Kesan

  • b4682735174membagikan kesan5 tahun yang lalu
    👍Layak dibaca

    Akıcı bir kitap. Beynimiz hakkında güzel bilgiler verdiği gibi uyarıcı etkisi var. Gelişmeye değişmeye daha çok çalışıp okumaya teşvik ediyor.

  • Yiğit Efemembagikan kesan5 tahun yang lalu
    👍Layak dibaca
    🔮Kearifan Tersembunyi

    Beynin sınırlarını öğrenmek istiyorsan okumalısın..

  • Murat Özarpacımembagikan kesan2 tahun yang lalu
    👍Layak dibaca
    🔮Kearifan Tersembunyi

Kutipan

  • Büşra Sumembuat kutipan5 tahun yang lalu
    İnsan kızdığında, korktuğunda, utandığında yahut egzersiz gibi ilave enerji gerektiren bir durumla karşı karşıya kaldığında “sempatik sinir sistemi” denen otonom sinir sistemi bölümü, bedenin kontrolünü ele geçirir.
    Etkilerinin tamamı, bedenin söz konusu durumdaki ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir: Daha iyi görebilmemiz için göz bebeklerimizi genişletir, kaslara daha çok kan gidebilmesi için kalbi hızlandırır, kan basıncını yükseltir, boşuna enerji harcanmasını engellemek ve var olan enerjinin kaslara yönlendirilmesini sağlamak üzere sindirim faaliyetlerini yavaşlatır, böbreklerden idrar üretimini azaltır veya tamamen kesebilir... Kısacası sempatik sistem, bedenin her yerini “Savaş ya da kaç!” tepkisine hazırlamak üzere tasarlanmıştır.
  • posta09729membuat kutipan6 tahun yang lalu
    “Beynimiz onu anlayabileceğimiz kadar basit olsaydı, bizler yine onu anlayamayacak kadar basit olacaktık.” Jostein Gaarder
  • Büşra Sumembuat kutipan5 tahun yang lalu
    Dış dünyaya ve kendimize dair deneyimlediğimiz her şey; gördüklerimiz, duyduklarımız, hissettiklerimiz, tattıklarımız yahut kokladıklarımız, beynimizin içinde kendisine gelen elektrik sinyalleri tarafından üretilen yorumlardır. Yani dışarıda deneyimlediğimiz “dış dünya”, aslında tamamen beynimizin içinde üretilen kapsamlı bir yorumdur. Tamamen kafamızın içinde teşekkül eden bir tecrübe olması, ilk etapta düşünceyi oldukça zorlayan bir konudur. Sadece dış evren de değil; kendimize dair tüm algılarımız da aslında zihnimizde şekillenir. Kısacası, kendimiz de dahil, etrafımızdaki her şey aslında “kafamızın içindedir” (kafamız da dahil!) ve gerçekten dışarıda “ne olduğunu” doğrudan deneyimleme gibi bir şansımız, biyolojik donanımımız gereği mümkün değildir!
    Duyularımızın son derece dar algı alanları da düşünüldüğünde, sorun iyice tatsız bir hal almaya başlar. Algıladığımız dünyanın bunca zenginliği, aslında biyolojik donanımızın izin verdiği çok dar bir aralıkta alabildiğimiz ipuçlarından kurguladığımız öznel bir hayal dünyasından başka bir şey değildir. Özellikle de ilk bölümlerde, her birimizin beynindeki benzersiz bağlantı haritası üzerine konuştuklarımızı tekrar düşünecek olursak, her birimizin öznel deneyimleri gerçekten de “öznel”dir. Yani bize hastır ve eşi-benzeri yoktur. Bu açıdan hepimiz, ke

Di rak buku

fb2epub
Seret dan letakkan file Anda (maksimal 5 sekaligus)