tr
Selman Kayabaşı

Operasyon

Beri tahu saya ketika buku ditambahkan
Untuk membaca buku ini unggah file EPUB atau FB2 ke Bookmate. Bagaimana cara mengunggah buku?
1912'den sonra Türkiye'yi Karar Odası yönetti. Lideri bir İngiliz'di. ve o gece, Karar Odası'na operasyon düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bağımsız bir devlet olarak mı kuruldu, yoksa? Birinci Dünya Savaşı'nın galibi İngiltere, Türkiye'yi nasıl ve kimler aracılığıyla yönetiyordu? Sultan Abdülhamid devrilirken kurulan National Bank of Turkey (Türk Milli Bankası) hangi amaçla kurulmuştu? Bankanın genel müdürlüğüne, neden İngiltere'nin sömürge valiliğinde çalışan Sir Henry Babington Smith atandı? Sultan Abdülhamid'i deviren kadro ile National Bank of Turkey'in nasıl bir ekonomik ilişkisi vardı? 1908 Meşrutiyetinden hemen sonra Mezopotamya petrollerinin tamamı, Turkish Petroleum Company üzerinden nasıl bu bankaya ve İngilizler'e bırakılmıştı?

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngilizler, diğer sömürge eyaletlerinde olduğu gibi Türkiye için de aynı yönetim modelini mi kurdu? «Karar Odası" adı verilen yapı nasıl oluşturuldu ve kimler bu yapının içinde yer aldı? Cumhuriyet tarihimizdeki kritik kararlar, uygulanan siyaset, ekonomik projeler Karar Odası'nın kontrolünde miydi? Milli yapının, Karar Odası'na sızdırdığı komutanlar, işadamları, akademisyenler, gazeteciler kimlerdi? Suikastlar, terör örgütleri, çeteler, mafya ve siyaset dünyası… Karar Odası, bir ülkeyi nasıl yönetiyordu? Milli yapı, Karar Odası'na ne zaman ve nasıl bir darbe vurdu? Milli yapıya uyanma emri ne zaman, kim tarafından verildi? Teşkilat, Muhafız, Hanedan kitaplarının yazarı Selman Kayabaşı, bu kez ABD ve İngiltere'nin ortak yönettiği gizli yapıya düzenlenen operasyonu ve operasyonun kodlarını deşifre ediyor.
Buku ini saat ini tidak tersedia
216 halaman cetak
Tahun publikasi
2013
Sudahkah Anda membacanya? Bagaimanakah menurut Anda?
👍👎

Kutipan

  • Faik Eryaşarmembuat kutipan6 tahun yang lalu
    Meşrutiyet ilan edildikten sadece üç ay sonra, Kasım 1908’de İstanbul’da bir banka kuruldu. Adı National Bank of Turkey idi. Bu bankanın adını hiçbir kitapta, hiçbir kaynakta bulamazsın, okuyamazsın. Çünkü cumhuriyet tarihimizin kara kutusu işte bu bankadır ve hakkındaki bilgiler ancak ve ancak bizim arşivimizde saklıdır. Sana “Bu tarihlerde yaşananların aslında bir devletin yıkılmasıyla değil, başka bir devletin kurulmasıyla doğrudan ilgilidir.” demiştim. İşte, şimdi okuyacakların bir devletin kurulmasıyla ilgili küçük bir ipucu verecektir.

    National Bank of Turkey yani Türk Millî Bankası bizim topraklarımızdaki petrolün işletilmesi amacıyla kuruldu. Petrol, Turkish Petroleum Company adıyla kurulan şirket tarafından işletilecek ve bu şirketin kazandığı para National Bank of Turkey’de saklanacaktı.

    Bankanın yönetim kurulu başkanlığına Sir Henry Babington Smith atandı. Sir Smith İngiltere’de özel bir eğitim almış, Kraliçe hizmetindeki ilk görevine Sömürgeler Bakanlığının Hindistan Genel Valisi Lord Elgin’in özel sekreteri olarak başlamıştı. Sir Smith daha sonra Lord Elgin’in kızıyla evlendi. Afrika’da Transvaal Savaşı patlak verince Lord Elgin Hindistan’dan ayrıldı, Afrika Savaşı’nı yöneten savaş kabinesinin başına atandı. Henry Babington Smith de Transvaal Savaşı’nı yöneten bu kabinede, Kraliçe’nin Hazine Bakanlığını temsil eden kişiydi. Savaştan sonra Sömürgeler Bakanlığı için hayati konumda olan ve kolonilerle haberleşmelerini sağlayan Postane Hizmetleri Müdürlüğüne atandı. Henry Babington Smith National Bank of Turkey’den sonra Bank of England başkanı oldu yani İngiltere Merkez Bankası Başkanı. Lord Elgin’in oğlu ise Bank of Scotland yani İskoçya Merkez Bankasının başkanıydı.
  • Faik Eryaşarmembuat kutipan6 tahun yang lalu
    bu coğrafyadaki yöneticilerin hepsi işte bu çatışmaya göre, petrol ve enerji paylaşımına göre belirlendi. En derin ihanetler ve en sadık liderler işte bu çatışmada ortaya çıktı.
  • Faik Eryaşarmembuat kutipan6 tahun yang lalu
    İngiliz Kralı Charles’ın kardeşinin onuruna yani York Dükü için New York adını verdi.)

Di rak buku

fb2epub
Seret dan letakkan file Anda (maksimal 5 sekaligus)