Buku
Shah Iskandar

Berlawan Dengan Syaitan

Shah dan abahnya kembali dalam pengembaraan mistik menentang syaitan. Kali ini mereka diperlukan oleh saudara mereka Nina yang tinggal bersama Sofea selepas kematian Datuk Hisyam yang sangat misteri. Musuh Shah pada kali ini adalah Azazil yang merupakan syaitan yang bertanggungjawab memporak-perandakan kepercayaan ahli-ahli lembaga pengarah syarikat Cemerlang Venture yang diterajui oleh Datuk Hisyam. Datuk Halim, Datuk Kassim dan Datuk Murad berganding bahu untuk menguasai syarikat yang ditinggalkan oleh Datuk Hisyam. Namun, Sofea iaitu anak tunggal Datuk Hisyam berjuang habis-habisan menentang kejahatan yang cuba menular didalam syarikat dengan bantuan Shah dan abahnya. Orang kanan Sofea iaitu Asad berganding untuk mempertahankan benteng syarikat yang terakhir dari serangan mistik mereka yang cuba mengambil alih tampuk pemerintahan.

Anak Datuk Halim iaitu Adli dan Maria masing-masing mempunyai agenda yang tersendiri. Adli ingin memiliki Sofea manakala Maria mencemburui Sofea sejak mereka melanjutkan pelajaran di Universiti lagi. Sofea pelajar yang cemerlang dan tiada tandingnya di Universiti dan ini menyebabkan Maria mempunyai rancangan jahat untuk menamatkan riwayat Sofea yang sangat dibencinya.

Datuk Kassim mempunyai agenda untuk menjadi pemilik utama syarikat Cemerlang Venture tanpa pengetahuan ahli-ahli lembaga pengarah yang lain. Anaknya si kembar Arina dan Arini mempunyai misi untuk membunuh Asad iaitu orang kanan Sofea kerana sikap Asad yang tidak mahu melayan perasaan mereka terhadap lelaki berkenaan. Kedua-duanya mempunyai perasaan yang sama ke atas lelaki yang sama.

Sementara itu, Datuk Murad seorang yang kaki perempuan dan dia tidak mengira siapa sahaja yang disukainya dan dia akan dapatkannya walaupun wanita itu adalah isteri kepada ahli-ahli lembaga pengarah syarikat juga. Dia mempunyai hubungan sulit dengan Datin Faridah dan Datin Asmawani yang merupakan isteri kepada Datuk Halim dan Datuk Kassim. Isterinya sendiri iaitu Datin Suria mempunyai hubungan sulit dengan Kamal iaitu salah seorang pekerja syarikat yang selalu menjadi pemandu khas kepada isterinya untuk sebarang tujuan tidak rasmi.

Edriana adalah rakan baik Sofea dan menjadi mangsa kepada Azazil dan Pak Ramlan yang memanipulasi fikiran Adli yang telah membunuhnya tanpa belas kasihan.

Azazil dan Pak Ramlan yang telah mengorbankan Rahim, Maria dan Adli terus mengganas menghasut kesemua watak-watak jahat di atas untuk menghapuskan Sofea yang hanya dilindungi oleh Shah, abahnya dan Asad.

Maria terus memburu Sofea untuk menyempurnakan niat jahatnya dengan bantuan Pak Ramlan dan Azazil.

Sofea selaku watak utama ini berjuang sehingga ke akhir bersama Shah dan abahnya untuk mempertahankan haknya dan menentang kebatilan. Dalam proses itu Sofea kehilangan sahabatnya dan juga orang kanannya. Selain itu, abah Shah Iskandar tercedera teruk dalam misi mereka kali ini. Adakah kebenaran kan ditegakkan? Adakah keadilan akan tercipta? Dapatkan nashkah anda hari ini untuk mengetahui kesudahan cerita ini.
143 halaman cetak
Publikasi asli
2018
Penerbit
PublishDrive

Kesan

Bagaimana pendapat Anda tentang buku ini?

Masuk atau Daftar
fb2epub
Seret dan letakkan file Anda (maksimal 5 sekaligus)