L.M. Montgomery

L.M. Montgomery was een Canadees schrijfster.

Lucy Maud Montgomery verloor haar moeder nog voordat ze twee jaar oud was en werd grotendeels opgevoed door haar grootouders van moederskant. Ze werd uiteindelijk onderwijzeres en vond daarnaast tijd om in haar leven 23 romans plus enige gedichten en andere werken te schrijven. Wereldwijde bekendheid verwierf ze met een romancyclus over het roodharige weesmeisje Anne. Het eerste deel, Anne of Green Gables (1908, Nederlands: Anne van het Groene Huis), werd direct een bestseller werd en verkocht 19.000 exemplaren in de eerste vijf maanden.

Het werk van Montgomery wordt wel vergeleken met dat van Louisa May Alcott. Ze schrijft vooral over sterke, onafhankelijke meisjes en vrouwen, die zich niet zomaar aan de gangbare conventies onderwerpen en streven naar een betere ontwikkeling. Ze hebben elk hun eigen dromen en wensen met betrekking tot studie, beroep, huwelijk enzovoort. Hoewel haar boeken aanvankelijk bedoeld waren voor volwassenen zijn ze in de loop der tijd, vaak in bewerkte versies, vooral tot de kinder— en jeugdliteratuur gaan behoren. Veel van haar werk werd verfilmd.

Montgomery stierf volgens de officiële lezing aan hartfalen. Haar kleindochter Kate beweerde in 2008 echter dat ze, leidend aan depressies, zelfmoord pleegde door een overdosis medicijnen[1]. Ze ligt begraven in Cavendish, Prince Edward Island, samen met haar man Ewan. Ewan was eveneens langdurig psychisch ziek.

Satu harga. Bertumpuk-tumpuk buku

Jangan cuma membeli satu buku, beli perpustakaan beserta isinya… dengan harga yang sama.

Selalu ada yang dibaca, setiap saat

Teman, editor, dan pakar dapat membantu Anda menemukan buku baru dan menarik.

Baca kapan saja, di mana saja

Ponsel selalu ada bersama Anda, begitu juga buku Anda – meskipun Anda sedang offline.

Bookmate – aplikasi yang membuat Anda ingin membaca
fb2epub
Seret dan letakkan file Anda (maksimal 5 sekaligus)